Η αποχώρηση του ΔΝΤ και τα «κόλπα» της κυβέρνησης

Θα βαφτίσουν το κρέας… ψάρι, παρουσιάζοντας την έξοδο του Ταμείου ως «σωτηρία» και την επιμήκυνση ως «ανακούφιση» 
 
Το πρόσφατο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας κάνοντας λόγο για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδα κατά 50 έτη ξεγράφοντας κάθε προοπτική ενός νέου "κουρέματος" των ελληνικών δανείων, φέρει την υπογραφή των Ευρωπαίων σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν φέρει επ' ουδενί μέχρι στιγμής την συναίνεση της Κριστίν Λαγκάρντ από την Ουάσινγκτον. Είναι άλλωστε συμβολικής σημασίας το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή των Ευρωεκλογών, η διευθύντρια του Ταμείου έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το πανηγυρικό κλίμα που επιχειρείται από τις Βρυξέλλες να στηθεί υπέρ της χώρας μας.

Οι χλιαρές δηλώσεις επιδοκιμασίας της ελληνικής προόδου εκ μέρους της κ. Λαγκάρντ, αποτυπώνουν την σφοδρή δυσαρέσκεια που υπάρχει στους κόλπους του Ταμείου για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον πάρει για τα καλά τα ηνία ελέγχου του ελληνικού προβλήματος στα χέρια τους, αφήνοντας κατά κάποιον τρόπο έξω από την διαδικασία λήψης αποφάσεων το ΔΝΤ.


Η στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2012 στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, επιλέγοντας να συμμαχήσει με το Βερολίνο που και όχι με το ΔΝΤ που ζητούσε «κούρεμα», σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στην Κριστίν Λαγκάρντ και την τρικομματική κυβέρνηση εκείνης της εποχής στην Ελλάδα.

Η χώρα μας επέλεξε, όπως ομολόγησε έναν χρόνο αργότερα ο κ. Στουρνάρας- να σκύψει το κεφάλι στην αποστροφή "forget it" του Σόιμπλε αναφορικά με την περίπτωση "κουρέματος" του χρέους, ακυρώνοντας έτσι κάθε επιχείρημα που χρησιμοποιούσε το ΔΝΤ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

Και ποιο είναι το αποτέλεσμα απ' όλα αυτά;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει τραβήξει πλέον οριστικά τον δρόμο που έχουν χαράξει γι' αυτήν οι Ευρωπαίοι. Έναν δρόμο που το ΔΝΤ θα αρνηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να "περπατήσει", αποχωρώντας από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που άλλωστε έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής ότι θα κάνει. Μην ξεχνάμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει μειώσει δραματικά την χρηματοδοτική συνεισφορά του στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται "να καταπιεί το χάπι" της επιμήκυνσης των ελληνικών δανείων, στόχος της είναι να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την αποχώρηση του ΔΝΤ από την ελληνική Τρόικα. Είναι ένα σενάριο που συνδέεται και με τις πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Αυτό το σενάριο λέει ότι:
Πρώτον, η επιλογή της επιμήκυνσης κατά 50 έτη θα παρουσιαστεί ως "σωτήρια" για την Ελλάδα, ασχέτως αν η χώρα μας θα βρίσκεται για περισσότερο από μισό αιώνα υπό τον ζυγό πληρωμής ατελείωτων τόκων και δανείων που μέχρι και τα τρισέγγονά μας θα χρωστούν στους Ευρωπαίους, και φυσικά ασχέτως αν με τον τρόπο αυτό η εθνική κυριαρχία της χώρας μας θα συνεχίζει να παραμένει για δεκαετίες ολόκληρες εγκλωβισμένη στα χέρια των δανειστών μας.

Δεύτερον, η αποχώρηση του ΔΝΤ θα παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως ακόμα μία "σωτηρία" για τον τόπο, με δεδομένη την πρότερη δαιμονοποίηση του Ταμείου όλα τα προηγούμενα χρόνια, όσο οι άλλοι παίχτες της Τρόικας (ΕΚΤ- Ευρωπαϊκή Επιτροπή) έμεναν στο απυρόβλητο της κριτικής και της οργής της κοινωνίας.

Τρίτον, το κόλπο είναι ότι ο συνδυασμός των παραπάνω δυο θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί ως ένα πολύ καλό "πακέτο" με το οποίο η κυβέρνηση θα καλέσει τον ελληνικό λαό να την επικροτήσει με την ψήφο του.

Ωστόσο όσο το πολιτικό παιχνίδι μοιάζει με μία καλά σημαδεμένη τράπουλα, οι πολίτες θα συνεχίσουν να κοιτούν αποσβολωμένοι τα χρόνια να περνούν από μπροστά τους με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η χώρα θα γίνει και πάλι μία αυτεξούσια και αυτόνομη χώρα...